Modelbouw Introductie

Nadat ik van de Dunhen afscheid had genomen hadden we vakantie op Texel. Toevallig lopen we Leo daar tegen het lijf. Hij voer op de Texelstroom; nog een schip op mijn verlanglijstje.
Na gesprekken met de schipper van de Texelstroom en met Leo was het besluit genomen: er zou een model komen van de Marieje.
Nu is het nadeel dat er bijna geen tekeningen van de Marieje zijn, die direct gebruikt kunnen worden om een model van te bouwen. Dat model zou, wat mij betreft, radiobestuurd moeten gaan zeilen.
Na uitvoerig overleg met Leo heb ik romptekeningen van de Marieje gekregen. Deze heb ik uitgebreid bestudeerd. Ik heb de bestaande tekeningen omgewerkt naar de schaal 1 op 20. In die schaal is een hanteerbaar model te maken, wat toch nog radiobestuurd kan gaan worden.
Om een beter beeld van de Marieje te krijgen (ik had haar tot dan nog nooit in het echt gezien) heb ik tijdens het winteronderhoud een bezoek aan haar gebracht. Ik heb het schip daar van voor tot achter gefotografeerd en gesproken met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Tom Lantau. Leo noemde toen terloops het feest dat gehouden zou worden ter gelegenheid van de 110e verjaardag. Het zou toch wel leuk zijn wanneer er dan een model te bewonderen was.
Nu was (en is) het mijn bedoeling het model van de Marieje varend te maken. Omdat er op dat moment erg weinig bekend was om een varend model mee te maken, is mijn plan toen wat aangepast. Het maken van een zeilend rdiobestuurd model vraagt een behoorlijke hoeveelheid onderzoek hoe alles onderdeks zou kunnen worden opgelost. Tijd die op dat moment ontbrak.
Ik heb daarom besloten eerst een model in schaal 1 op 100 te maken. Met daarbij een beschrijving zodat belangstellenden er ook een model van kunnen maken.
Zo gezegd, zo gedaan. De plannen die er waren heb ik omgewerkt naar de schaal 1 op 100. Met deze informatie heb ik het model gemaakt wat velen van jullie bij het verjaardagsfeest in Harlingen hebben gezien. Op dat moment was het kleine model gereed en was ik inmiddels begonnen met het grote zusje: het model in schaal 1 op 20.
Het grote model is nog niet klaar, maar ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen.

Om jullie allemaal een kans te geven ook een model van jullie favoriete schip te maken is de hiervoor genoemde beschrijving voor jullie beschikbaar: marieje_model.pdf

Om het model te kunnen bouwen heb je natuurlijk wel de tekeningen nodig: kiel_en_spanten_1_op_100.pdf

De bouw van mijn model heb ik bijgehouden in de vorm van foto's. Een fotoverslag staat hier: fotoverslag.pdf

Ik wens jullie veel bouwplezier.
Mocht je vragen hebben kun je me bereiken via mijn Marieje e-mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.